Semua Orang yang Berjualan di Pasar Malam Wajib Divaksin

penjual di pasar malam

serbaberita.com – Hanya peniaga pasar malam yang mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 dibenarkan untuk berdagang pada 15 September.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP), Datuk Rozali Mohamud, berkata ia menetapkan syarat untuk memberi keyakinan kepada orang ramai yang melawat pasar malam sambil mewujudkan persekitaran yang lebih sihat dan sihat.

Berikutan itu, katanya, mana-mana peniaga atau penjaja di Seberang Perai yang belum mendapat tarikh pelantikan segera mendaftar melalui aplikasi MySejahtera.

“Pada masa yang sama, mereka juga perlu menjawab soal selidik MBSP mengenai status vaksinasi mereka di pautan yang disediakan.

“MBSP akan membantu peniaga yang berkaitan untuk pelantikan suntikan vaksin jika perlu.

“Panggilan untuk sesi promosi vaksin akan dibuat melalui aplikasi MySejahtera atau dihubungi melalui telefon oleh setiausaha yang berkaitan dan mereka diminta untuk mengkaji semula rekod MySejahtera masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata usaha itu juga sejajar dengan hasrat kerajaan negeri dan MBSP untuk mencapai imuniti kumpulan menjelang Oktober.

Terdahulu, MBSP menerusi kenyataan media baru-baru ini memaklumkan mengenai kebenaran operasi pasaran malam selaras dengan keputusan terkini yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Rozali berkata kebenaran itu diberikan dengan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) apabila hanya membenarkan pelawat melengkapkan dua dos vaksinasi serta dalam kategori berisiko rendah hanya dibenarkan untuk melawat pasar malam yang berkaitan.

Sementara itu, Rozali berkata MBSP dengan kerjasama Kerajaan Negeri menerusi Sekretariat Bahagian Kerajaan Tempatan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Pulau Pinang akan menjadi tuan rumah Program Mobilization Vacade (MOVAK) dari Isnin hingga Khamis.

“Program ini akan memberi manfaat kepada 6,000 peniaga dan penjaja yang berdaftar dengan MBSP.

“Lokasi kegemaran kawasan Seberang Perai berada di Dewan Dato ‘Haji Ahmad Badawi untuk Daerah Seberang Perai Utara, Kompleks Sukan Betek Road untuk Daerah Seberang Perai Tengah dan Stadium Batu Kawan untuk Daerah Seberang Perai Selatan,” katanya.

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *